BITCOIN INFORMATIE & STATISTIEKEN

Menu

algemeen

maar wat is het?

statistieken

reacties

bitcoins kopen

bitcoin: maar wat is het?

Inhoudsopgave


Staatsloterij wintips: www.slimwinnen.nl


Bitcoins - maar wat zijn het?

Bitcoin is een munteenheid. Net zoals euro en dollar.
Verschil is, is dat het volledig digitaal is en gebruik maakt van peer-to-peer technologie (en blockchain).
Bitcoins worden afkort naar 'BTC' (zoals dollars 'USD' zijn en Euro 'EUR').
Je kunt er op sommige plekken mee betalen. Die plekken zijn dan in 99 van de 100 gevallen wel op het internet want winkels gewoon in de stad accepteren meestal geen bitcoins. Hoewel, wel steeds vaker. Met name in Arnhem.
Een korte uitleg kun je vinden op de Nederlandse Wikipedia en een uitgebreide op de engelse.
bitcoin.org is de officiele website en www.bitcointalk.org het officiele forum.

Als jij euro's bij de rabobank (of ing etc) hebt, dan ligt er niet ergens een stapel biljetten of muntjes in een kluis. Het enige wat je dan hebt is een bestandje op de computers van rabobank waarin staat "jan pietersen heeft 10 euro". Bij bitcoins is dit vrijwel hetzelfde met 't verschil dat het bestandje niet bij een bank staat maar op jouw eigen computer.
Overigens betekent dat niet dat je het eenvoudig kunt aanpassen en dat je daarna meer bitcoins hebt want daar zijn beveiligingen tegen.

Bitcoins zijn eigenlijk niet meer dan een bestandje op je pc ("wallet.dat" - backup die file! want die file kwijt of stuk: geld kwijt!). Als je nu iemand iets wil laten betalen aan jou, dan laat je je bitcoin programma een adres genereren. Dat adres geef je dan aan die ander, en die ander kan daar dan bitcoins naar laten sturen. Het duurt dan nog even voordat je er wat mee kunt: een betaling vereist een aantal "confirmations" (bevestigingen): anderen in het bitcoin-network moeten bevestigen dat die betaling heeft plaatsgevonden (dat is om te voorkomen dat geld dubbel uitgegeven wordt). Alle bitcoin-transacties die plaatsvinden worden verspreid over het hele bitcoin-netwerk. Iedereen kan zien dat er vanaf adres x een bedrag naar adres y gegaan is. Doordat iedereen dat weet, is het onmogelijk geld 2x uit te geven.

Zo'n bitcoin adres ziet er bijvoorbeeld zo uit: 1LVyTtygdCnESJcQWE136nxKjNr6s4qB5f (dit is een echt bitcoin "adres" waar je ook echt bitcoins naar kunt sturen - ik dank je alvast hartelijk).

De lol van bitcoins is o.a. dat het niet onder bestuur valt van 1 organisatie of land. Het bestaat doordat over de hele wereld heel veel mensen een bepaald programma (de bitcoin client) op hun computer(s) draaien. Voor het verrichten van een betaling is er niet 1 specifieke tussenpersoon nodig: het hele Bitcoin netwerk is als het ware de tussenpersoon (zie "confirmations"). Ook is het open source maar dat is voor het concept niet relevant.

Bitcoin is bedacht ergens in 2009 door Craig Wright. Hij publiceerde eea onder de pseudoniem "Satoshi Nakamoto". - klopt niet, zie deze pagina


Wat is toch die blockchain?

Eigenlijk de belangrijkste peiler waarop bitcoin steunt is de "blockchain" (keten van blokken). In de blockchain wordt iedere bitcoin transactie opgeslagen die wordt uitgevoerd. Betalingen, nieuwe bitcoins, alles. Die blockchain staat bij iedere bitcoingebruiker op z'n computer. Daardoor kan iedereen nagaan of als iemand een transactie inschiet dat die wel geldig is. Of iemand niet bijvoorbeeld probeert twee keer geld uit te geven of probeert te betalen met geld dat hij of zij helemaal niet heeft. Op blockchain.info kun je rondneuzen in die blockchain zonder 'm te downloaden.

Technische details: de blockchain bestaat uit blokken. Die blokken hangen cryptografisch aan elkaar (dmv hashing") in een lange keten. Op zich kun je die blockchain die op je lokale pc staat wel aanpassen. Je kunt die wijzingen alleen niet in het bitcoin netwerk "uploaden" omdat de wijzingen zouden worden afgekeurd. Pas als je meer dan de helft van alle gebruikers van bitcoin kunt overtuigen dat jouw aangepaste blockchain de juiste is, zullen deze wijzigingen worden toegepast (zie consensus). "Blockchain" is overigens niet specifiek voor bitcoin. "Altcoins" als ethereum en coinmagi zijn anders dan bitcoin maar gebruiken ook weer een eigen blockchain. Maar ook om te kunnen bewijzen dat een document er was op een bepaald moment wordt blockchain gebruikt. De Nederlandse overheid is aan het kijken of ze wat met deze technologie kunnen en ook banken kijken er naar.

Naast blockchains waarbij het echt een chain is, een keten, heb je ook bijvoorbeeld Iota waarbij het een "tangle" is; een soort van web van blokken.


Bitcoins kopen

Dit kan op verschillende manieren. Als je bekend bent met IRC, ga dan naar bitcoin-otc.com.
Wil je gewoon vanaf je bankrekening geld overmaken e.d., ga dan naar bitonic.nl of naar bitstamp.net. Bitstamp is de grootste bitcoin exchange, bitoinic.nl een Nederlandse. Lang geleden was Mt.Gox.d de grootste, die zijn echter door fraude failliet gegaan. Dat gebeurd wel vaker trouwens.

Als je wat googlet, dan zul je ook allerlei websites vinden die de weg van PayPal bewandelen. Let daar echter wel bij op: PayPal staat de handel in Bitcoins via hen niet toe (voor een plausibele reden die ik vrijwel vergeten ben maar het had er mee te maken dacht ik dat je een bitcoin transactie niet kunt terugdraaien).

Sinds een tijdje is er ook een Nederlandse website waar je tamelijk anoniem BTC kunt kopen: www.btc4euro.nl. Om daar iets te kopen voer je in hoeveel BTC je wilt, je BTC adres en daarna krijg je een code. Vervolgens doe je het bedrag in euro's in een envelop met daarbij een briefje met de code en stuur je het naar het post-adres van btc4euro.nl Een paar dagen later heb je dan je geld. Ik heb 't niet zelf getest overigens. December 2017: lijkt er op dat deze website 't niet meer doet.

Naast de gereguleerde(!) exchanges zoals bitstamp (en die bank in Frankrijk (via bitcoin-central.net)) is er ook een "grijs circuit" (al is "grijs circuit" wat gek omdat je zou kunnen zeggen dat het hele bitcoin verhaal een groot grijs circuit is) in chat-kanalen (op bijv. IRC) waar je kunt handelen. Betalingen gaan dan vaak via bijv. paypal en mensen kennen elkaar punten toe om zo een betrouwbaarheidsgetal te verkrijgen zodat anderen weten of het vertrouwd is om met jou te handelen.

Een andere aanbieder is BitRush. Het voordeel van Bitrush zijn de scherpe prijzen (zie deze pagina voor een overzicht van de prijzen van een aantal Nederlandse bitcoin aanbieders).


Bitcoins verkopen

Misschien wil je ooit van je bitcoins af, of je krijgt je salaris in bitcoins maar de albert heijn accepteert nog geen bitcoins.


Op je rekening storten

Als je dollars op je rekening bij de bank wil laten storten dan deed je dat bijv. via GWK (grens wisselkantoor). Banken hebben die dienst ook maar het is iets speciaals; want ze kopen die dollars van je en storten dat als euro op je rekening. Je kunt dus niet beiden euros en dollars op je rekening hebben staan (ja bij sommige banken kun je dan een extra rekening aanvragen voor een andere munteenheid maar dat even terzijde).
Dus wil jij bitcoins op je rekening storten, dan moet dat via een tussenpersoon die bitcoins accepteert en daar euro's voor in ruil geeft. Misschien dat er banken zijn maar dan alleen buitenlandse banken want van Nederlandse banken die dat doen heb ik nog niet gehoord. Je zult het dus via een ander kanaal moeten doen. Daar zijn heel wat bedrijven voor. De ene wat betrouwbaarder dan de ander. Waar ikzelf mee samenwerk (ik plaats reclame voor hen op mijn site en krijg daar geld voor terug) is BTCdirect.


Hoeveel zijn ze waard?

Een ogenblik, ophalen gegevens... (het resultaat komt hier te staan).


Illegaal?

V.z.v. ik weet zijn bitcoins (en het gebruik daarvan) niet illegaal (zondag 17 december 2017). Mogelijk dat dat anders wordt omdat het bij Bitcoins lastig is om te traceren hoe geldstromen lopen (maar niet onmogelijk! verhalen dat het absoluut anoniem zou zijn kloppen niet (helemaal)!). Er wordt op allerlei manieren gewerkt aan methoden om het echt helemaal anoniem en ontraceerbaar te maken (via cryptografische truuks en door e.e.a. over FreeNet te versturen), mogelijk dat dat een trigger gaat zijn om bepaalde processen te versnellen qua illegaliseren. Denk nu niet dat je gewoon het via Tor kunt versturen om te anonimiseren omdat dat alleen de route van verzenden verbergt, bijv. niet parameters als tijden waarop, welke bedragen en naar wie (met wat dataminen is uit o.a. die gegevens heel wat af te leiden). Daarnaast kun je een bedrag laten overmaken via sites als bitcoinfog.com (de methode van die site werkt niet als maar weinig mensen er bitcoins via overmaken).

Hier en daar zijn er op het internet plaatsen waar in drugs (voorheen "Silk Road"), wapens en what not gehandeld wordt waarbij bitcoins worden gebruikt voor de betalingen. Helaas komt het Bitcoin principe vaak alleen vanwege dat in het nieuws. Jammer want is ook bruikbaar voor het doen van betalingen naar mensen in onderdrukkende regimes.
Naast handel in illegale zaken is ransomware die 't losgeld in bitcoin willen ontvangen nogal in opkomst (2017).

Een ander ding waar je op moet letten: door hoe het bitcoin-mechanisme werkt zal te achterhalen zijn dat een bitcoin-bedag dat bij een criminele actie is gebruikt, dat dat van jou vandaan komt. Ik heb hierover gesproken met Arnoud Engelfriet (een bekende Nederlandse internet jurist) en ondanks dat het in theorie mogelijk is dat recherche jou een bezoekje brengt (omdat je in de historie van een misbruikte bitcoin zit) acht Arnoud het niet waarschijlijk. Mocht je "niet waarschijnlijk" niet veilig genoeg vinden, dan zijn er mogelijkheden je geld los te koppelen van z'n historie. Zie het tabelletje hieronder voor websites die daarmee kunnen helpen.
Arnoud verwacht overigens niet dat bitcoins illegaal worden gemaakt in Nederland, hooguit regulering van handel in/uitgifte van - het is immers een financiele dienst.

In oktober 2012 heeft de Europese Centrale Bank een rapport laten verschijnen waar men virtuele currencies bekijkt. Zie hier voor dat rapport. Dit is interessant omdat ze, naast Linden dollars (Second Life - een spel dat ooit eens enorm populair was bij zowel de spelers als allerlei bedrijven) ook BTC de revu laten passeren.


Sites waar je BTC's kunt ontkoppelen van hun historie


Minen

Net zoals het betaalmiddel goud moeten bitcoins eerst "gevonden" worden. Het idee achter een bitcoin is namelijk dat het een bepaald getal is wat aan bepaalde cryptografische regels voldoet. Het uitrekenen van zo'n getal is niet triviaal. Hoe snel een computer zoiets uitrekent wordt uitgedrukt in "gigahashes per seconde". Als je er een gevonden hebt, dan zit er een constructie in het bitcoin netwerk dat er voor zorgt dat je 25 bitcoins (april 2013) krijgt. Dat waren er eerst meer maar er is wat ingebakken in bitcoin dat er voor zorgt dat naarmate er meer bitcoins zijn, die "vergoeding" steeds minder wordt tot je uiteindelijk bij 21 miljoen bitcoins geen vergoeding meer krijgt. Dat is zo gemaakt om er voor te zorgen dat er niet eindeloos veel bitcoins bijgemaakt kunnen worden tbv inflatie. Ja het kan wel, maar het levert je niets op.

Een pc (met bijv. een AMD Phenom processor) doet ongeveer 12 megahashes per seconde. Een videokaart (een ATI 7970) doet er 440-500 per seconde. Ga je met je pc minen, dan moet je energieverbruik afzetten tegen wat het oplevert. Zo'n ATI7970 videokaart gebruikt zo'n 250Watt aan energie. Als je die getallen invult op https://alloscomp.com/bitcoin/calculator dan zie je dat zo'n videokaart practisch niets meer oplevert (0,01 dollar per maand! (22/6/2017)).

Je kunt ook minen mbv ASICs. Dat zijn chips die gemaakt worden om speciaal 1 doel te kunnen doen, niet alles wat je maar kunt bedenken zoals de processor in je laptop. Doordat ze zo specifiek opgebouwd zijn, kunnen ze veel sneller een taak verrichten. Die videokaart waar ik het net over had doet maximaal 500 megahashes, een asic minstens 60000 megahashes per seconde bij een fractie van het energieverbruik. Bijvoorbeeld AntMiner produceert en verkoopt dergelijke apparaten (zie ook deze site voor een overzicht).

Kijk op deze website om aanwijzingen te vinden hoe zelf met het minen te beginnen. In het kort: vroeger installeerde je een paar snelle videokaarten en wat software en dat was 't. Die tijd is al lang voorbij. Nu koop je een dedicated miner (ik noem er geen want over een paar dagen is die informatie al weer verouderd).

Je kunt ook mining-capaciteit huren. Een ander draait dan de apparatuur en jij hebt de winst. Ja of het verlies. Je spreekt namelijk vooraf af wat je betaalt per eenheid. Als dan de koers daalt of stijgt heeft dat invloed op je winst. Daarom is het interessant voor mensen om capaciteit te verhuren: je weet zeker dat je een bepaald bedrag gaat krijgen, los van de koers.

Er komt overigens een moment dat alle 21 miljoen (zoveel zijn het er maximaal) bitcoins gevonden zijn, minen heeft dan geen zin meer. Denk nu niet dat dat betekent dat maximaal 21 miljoen mensen 1 bitcoin kunnen hebben en het dus niet schaalt: bitcoins gaan in een aantal cijfers achter de komma (ik dacht 8) dus er is "wat ruimte".

Waarom minen?

Het "minen" is een belangrijk onderdeel van bitcoin: iedere keer dat er een nieuw blok gemined wordt kunnen er een aantal transacties gebundeld worden en in de blockchain worden opgenomen (en de miner krijgt dan ook een aantal bitcoin "gratis" toegewezen en krijgt alle transactiekosten van de transacties die gebundeld worden).


Zelf een exchange (wisselkantoor) beginnen

Dit is niet eenvoudig. Zowiezo zul je toch echt even met de belastingdienst moeten gaan praten hoe je dit moet aangeven.
Verder heb je mogelijk (zie hieronder) een bankvergunning nodig. Dat is niet een kwestie van een pdfje uitprinten en opsturen.
Ook zul je met de belastingdienst in conclaaf moeten, de beveiliging op orde hebben (physiek, digitaal), een onderneming als dit gaat criminaliteit aantrekken.
Je zult niet de 1e exchange zijn die gehacked wordt en al z'n bitcoins kwijtraakt, of dat je server crashed en dat je backups niet goed blijken te zijn.

Zoals al aangegeven staat PayPal het niet toe via hun dienst betalingen te laten doen voor geldwisseltransacties (mogelijk dat daar verandering in komt (24 april 2013) maar iDEAL heeft aangegeven (22/8/2012) dat die het wel toestaan ("DEALbetalingen zijn mogelijk voor alle diensten en producten die volgens de Nederlands wet zijn toegestaan").

29 april 2013 gaf een woordvoorder van De Nederlandsche Bank het volgende aan:
"...dat vooralsnog het oordeel van de Nederlandsche Bank (DNB) is dat Bitcoins als zodanig buiten de reikwijdte vallen van zowel de elektronisch geld richtlijn als de betaaldienstenrichtlijn. Dit is in lijn met de visie van de ECB zoals die blijkt uit het recent verschenen rapport over 'virtual currency schemes'.
Let wel: het is niet uitgesloten dat dienstverlening met betrekking tot Bitcoins, bijvoorbeeld met betrekking tot de uitvoering van betalingstransacties daarmee, onder omstandigheden als betaaldienstverlening in de zin van de Wet op het financieel toezicht kan worden aangemerkt (bijvoorbeeld dienst 3) en daarmee vergunningplichting zou zijn. Zie voor verdere informatie de volgende link: http://www.toezicht.dnb.nl/2/50-226036.jsp.
"


Er iets mee doen

Mocht je bitcoins hebben, dan wil je er ook wat mee doen uiteraard. Er zijn al opvallend veel winkels, bedrijven, hobbyisten die met bitcoins betaald kunnen worden. Op de officiele bitcoin-wiki wordt een lijst bijgehouden. Begin je zelf iets, zelf dat dan vooral jezelf ook op die wiki.

Dit is ook wel een leuke: forbitcoin.com: een soort van "heitje voor een karweitje" waar je dan betaald met bitcoins. Uiteraard veel mensen die bloot voor de webcam gaan zitten, maar ook lui die je tuin omspitten of je website hosten of je facebookvriend worden, etc. etc.

En natuurlijk gokken. Op Bitcoins Poker vind je een overzicht van alle sites die BTC accepteren. Op bijvoorbeeld deze site kun je pokeren met als inzet BTC. Ook op bitcoinpokersites.net vindt je uitgebreide uitleg en relevante links.

Handelen

Sites voor handelen met bitcoins 'come and go'. Eentje met een forum-achtige structuur is bitcointrading.com.

Kado?

Global Standard Bank verkoopt kaarten die je vervolgens kunt inwisselen voor BTC, lovebitcoins.org ook en bitcoinsforchristmas.com en coinapult.com doen het via e-mail. Ook in Nederland zijn er vvv-bon achtige kado-kaarten te koop: www.bitcoincadeau.nl - jammer, al die doe-bitcoin-kado-sites zijn verdwenen!

forex-, aandelen- & future trading

Geautomatiseerde forex-trading kan op bitstamp.net en campbx.com.
"binary options" kan via bijv. www.binaryuno.com.


Bitcoins accepteren in je (web-)winkel

Voorheen duurde het te lang om een bitcoin transactie in een "physieke winkel" plaats te laten vinden. Omdat er echter toch wel de behoefte is bij veel winkeliers zijn een aantal bedrijven in dat probleem gedoken. Zo is er bijvoorbeeld BitKassa wat het heel makkelijk maakt. Met een eenvoudige tablet van een paar tientjes ben je dan al klaar (verder geen andere startup kosten).

Een voordeel van BTC kan zijn dat de klant niet het bedrag kan teruboeken. Is de betaling gedaan, dan zal het geld aankomen in je wallet, hoe dan ook. Andere voordelen zijn dat je geen transactie kosten hebt (mits het bedrag boven een bepaald minimum is) en dat je ook betalingen uit het buitenland kunt accepteren.
Voor een webwinkel zijn er een aantal opties. Zo kun je zelf wat software gaan schrijven tegen de bitcoin-applicatie aan en dat verbinden met je webwinkel software. Ook kun je de betalingen uitbesteden aan bijvoorbeeld het Nederlandse Mollie.

Ik heb er zelf niet zoveel ervaring mee (anders dan een "quick hack" die ik zelf geprogrammeerd heb) maar op deze link staat een minstens complete lijst van "bitcoin winkelkarretjes".Over die veel te ingewikkelde adressen

Om een betaling te doen heb je een adres nodig. Die adressen zijn een (te) lange combinatie van letters en cijfers. En dan ook nog eens hoofd- en kleine letters door elkaar. Mocht je een algemeen BTC adres willen opnemen in bijv. drukwerk (brieven, posters, etc.), dan gaat dat niet werken want geen klant zal de moeite nemen om zo'n adres over te tiepen. En het is ook risicovol: 1 tiepfout en het geld verdwijnt voor altijd in het niets (!). Nuja, ik moet dit wel enigzins nuanceren: het bitcoin adres bevat een controle getal. Klopt dit getal niet, dan weigert de bitcoin applicatie je transactie. Dit staat beschreven in de bitcoin wiki. Zie dit controle getal maar als de 11 proef die banken gebruik(t)en bij bankrekeningnummers.

Dit probleem met die lange adressen geldt ook voor web-adressen dus daar is wat op gevonden: QR-codes. QR-codes zijn een vierkant met daarin ook weer vierkantjes die een patroon vormen. Dat patroon kan herkend worden door bijv. je telefoon of door software op je pc. Die software kan dan uit die QR-code een web-adres of in dit geval een BTC adres halen.
Hoe zo'n QR-code te maken? Daar zijn allerlei software oplossingen voor. Wat je doet is: je pakt het adres dat je wil publiceren, zet er "bitcoin:" (zonder quotes) voor en laat dat omzetten naar een QR-code. Er is nog niet echt een algemene standaard voor en sommigen laten dat "bitcoin:" weg.

Op www.wolframalpha.com kun je je adres laten omzetten. Voer daarvoor in: "qr code ..." (en vervang ... door het BTC adres, eventueel voorafgegaan door "bitcoin:"). Dit geeft dan iets als:
bitcoin:1LVyTtygdCnESJcQWE136nxKjNr6s4qB5f
Die btc.to heeft ook nog een andere leuke feature: het kan een adres als 1LVyTtygdCnESJcQWE136nxKjNr6s4qB5f omzetten in een web-adres als http://btc.to/70p: wanneer iemand naar dat web-adres surft, dan wordt het volledige BTC adres getoond.


Belastingen

Stel je begint een winkel of je verleent diensten waarbij je je laat uitbetalen in bitcoins, hoe gaat het in z'n werk met de belastingdienst?
Begin september 2012 heb ik dit gevraagd en dit is het antwoord:
"In artikel 8, zesde lid van de Wet op de omzetbelasting 1968 is bepaald dat indien de vergoeding in een andere munteenheid dan de euro is uitgedrukt, de wisselkoers vastgesteld dient te worden overeenkomst de laatst genoteerde verkoopkoers op het tijdsstip waarop de belasting verschuldigd wordt."
"In dit geval betekent dit dat als u wegens een levering of een dienst een factuur moet uitreiken, de wisselkoers moet worden genomen die geldt op de dag waarop de factuur is uitgereikt of uiterlijk uitgereikt had moeten worden. Als er gen verplichting tot het uitreiken van een factuur is, dan wordt de omzetbelasting verschuldigd op het tijdstip waarop de ondernemer de vergoeding ontvangt."

Op deze site kun je lezen wat de belastingdienst zegt over je vermogen in BTC:
"Omdat u deze bitcoins kunt inwisselen tegen geld en de bitcoins daarom een bepaalde waarde vertegenwoordigen vormen deze bitcoins een onderdeel van uw vermogensbestanddelen. De waarde dient dan ook aangegeven te worden in box 3."

Ageras.com geeft een rekenvoorbeeld hoe je je bitcoins moet aangeven bij de belastingen en wat het dan gaat kosten.

Op deze website staat het volgende statement van de belasting dienst over loon in BTC:
"Bitcoins zijn een niet in geld genoten inkomst op het moment dat iemand de beschikkingsmacht over die Bitcoins heeft verkregen. Als je als werknemer je salaris in Bitcoin ontvangt, zal de Belastingdienst dit dus waarschijnlijk aanmerken als loon in natura."

Volgens nu.nl heeft het europesche hof van justitie (oktober 2015) nog eens benadrukt dat voor het handelen in bitcoin (de munt zelf, niet de goederen die je ermee koopt) er geen btw afgedragen hoeft te worden.


Is bitcoin te stoppen/verbieden?

Of bitcoin te stoppen is is een moeilijke vraag: niemand kan de toekomst voorspellen immers. Alleen hebben al heel veel mensen aanzienlijke bedragen geinvesteerd in bitcoin. Bijvoorbeeld bitcoins gekocht maar ook dingen als mining-hardware gekocht, websites begonnen, business modellen aangepast. Ja het kan dat opeens iedereen het vertrouwen verliest, dan daalt te koers snel. Het gaat hier wel om 10 miljard dollar aan bitcoin inmiddels.

Dan het verbieden: dat is lastig. Ja alle "zichtbare" websites (bijv. www.thuisbezorgd.nl) kunnen gedwongen worden te stoppen met accepteren van bitcoin als betaalmiddel, en alle exchanges zoals BitStamp kunnen gedwongen worden te stoppen, maar daarmee is bitcoin nog niet uit de lucht. Mogelijk dat het bitcoin netwerk gewoon blijft bestaan. Want ook als het gefilterd zou gaan worden zijn er weer talloze manieren om dat de omzeilen (die echt niet zo ingewikkeld zijn).

Geen conclusie.


Links

bitcoinsvergelijken.nl is een site die websites vergelijkt waar je bitcoins kunt kopen
bitcoinspot.nl is een leuke Nederlandse site met bitcoin-nieuwtjes
Op deze pagina vindt je een lange lijst van wisselkantoren en websites.
stackechange: een community site waar mensen vragen stellen over bitcoin gerelateerde zaken. Niet alleen hoe je met de software omgaat, maar ook over hoe de BTC economie werkt, filosofische zaken, etc.
http://eprint.iacr.org/2012/584: "Quantitative Analysis of the Full Bitcoin Transaction Graph"
complementaire-economie.startpagina.nl startpagina site over alternatieve economiënDe schrijver dezes werd in 2013 geinterviewed in spits!nieuws.


Nog vragen?

Heb je nog een vraag? Stuur een mail naar: mail@vanheusden.com.

Adverteren op deze pagina?

Stuur me even een mailtje. Geen banner of logo's etc., alleen een tekstueel linkje.


Deze site maakt zelf geen cookies aan. De advertenties wel.
Achtergrondfoto van www.schweizfotos.com.
Flink winnen in buitenlandse loterijen? Ga naar The Lotter!